Thursday, May 2, 2013

STUDY CASE MAY 2013

PERSOALAN :
Kenapa sesetengah orang mempunyai glukosa pp lebih rendah daripada paras glukosa puasa dalam serum? Fenomena Dawn dan perubahan hormon lain yang disebut sebagai punca tetapi ini tidak boleh dijadikan sebagai satu justifikasi,


PENDAPAT 1:
Adakah anda menganggap ia  sebagai "dumping syndrome"? Pendapat ini kerap digunakan (pada tahun 1970-an sebelum rawatan PPI -proton pump inhibitor  digunakan dan sebelum Helicobacter Pylori ditemui atau dikatakan sebagai punca), apabila pyloroplasty telah digunakan sebagai rawatan untuk serangan peptik / ulser perut yang berulang yang tidak dikaitkan dengan sindrom Zollinger-Ellison.
Ia dianggap disebabkan oleh pengosongan yang terlalu cepat pada bahagian perut (telah menjalani pembedahan pemendekan). Bahan yang terhasil banyak daripada karbohidrat yang diproses dengan cepat ke dalam duodenum memberikan peningkatan yang ketara dalam kepekatan glukosa plasma. Ini menyebabkan perkumuhan insulin dalam jumlah yang lebih tinggi berbanding dengan jumlah glukosa / karbohidrat yang sama yang dikeluarkan secara perlahan ke dalam duodenum dalam pengosongan gastrik normal. Ini kemudiannya memberikan "pemulihan" hipoglisemia.

PENDAPAT 2 :
Ini adalah kejadian yang agak jarang berlaku. Keputusan makmal diperlukan dan doktor perlu untuk menyelidiki sejarah pesakit untuk mentafsirkan keputusan. Walau bagaimanapun, bagi individu yang berpuasa semalaman dan mengalami penghasilan insulin berlebihan (gemuk, penagih alkohol dan lain-lain) hendaklah dianggap sebagai punca hipoglisemia.