Apakah Triglycerides?
Triglycerides
adalah sebatian kimia yang dihadamkan oleh badan dan digunakan untuk
membekalkkan tenaga bagi proses metabolisme. Trigliserida dalam bentuk biasa
disebut sebagai lemak, dan adalah bahan utama dalam minyak sayuran dan lemak
haiwan.
Molekul
trigliserida terdiri dari satu bentuk kinia gliserol (tri = tiga molekul asid
lemak + glyceride = gliserol) yang mengandungi tiga asid lemak. Untuk membolehkan
ia diserap, bahagian ini dipecahkan di dalam usus kecil, dan bergabung kolesterol
untuk membentuk chylomicrons. Ini
adalah sumber tenaga untuk sel-sel dalam badan. Sel-sel lemak dan sel-sel hati
digunakan sebagai tempat penyimpanan dan membebaskan chylomicrons apabila tubuh
memerlukan tenaga.
Paras
trigliserida yang tinggi adalah faktor risiko untuk atherosclerosis, (penyempitan salur arteri oleh pembentukan plak
lemak) yang boleh membawa kepada serangan jantung, strok, dan penyakit arteri
periferal. Tahap trigliserida yang tinggi juga boleh menyebabkan penyakit fatty liver dan pankreatitis.
Paras
trigliserida yang tinggi dalam darah boleh dikaitkan dengan penyakit-penyakit :
kencing
manis yang tidak terkawal,
penyakit
buah pinggang,
Julat normal :
Normal: Less
than 150 mg/dL
Julat Normal
:
Borderline
High: 150 - 199 mg/dL
Tinggi: 200
- 499 mg/dL
Sangat
tinggi: 500 mg/dL keatas.