Thursday, July 21, 2011

Apakah Tekanan Darah Rendah?

Memahami Tekanan Darah Rendah – pemahaman asas
Apakah Tekanan Darah Rendah?


Hypotension adalah istilah perubatan merujuk kepada tekanan darah rendah (kurang daripada 90 / 60) tanpa menunjukkan sebarang gejala.

Tekanan darah ditunjukkan dalam dua bacaan. Bacaan pertama mempunyai nilai lebih tinggi daripada bacaan kedua menunjukkan ukuran tekanan sistolik, atau tekanan dalam arteri apabila jantung berdegup dan mengisi mereka dengan darah. Bacaan kedua mengukur tekanan diastolik, atau tekanan dalam arteri apabila jantung terletak di antara denyutan (keadaan rehat).

Tekanan darah yang normal biasanya diantara julat 120/80 (systolic / diastolic). Orang yang sihat, terutama atlet, tekanan darah rendah adalah tanda jantung (kardiovaskular) yang sihat (jantung dan saluran darah). Tetapi tekanan darah rendah adalah menjadi tanda masalah asas - terutama warga tua - di mana ia boleh menyebabkan aliran darah yang tidak mencukupi ke jantung, otak, dan organ-organ penting yang lain.


Pemahaman asas pada tekanan darah rendah.

Tekanan darah rendah kronik dengan tidak menunjukkan sebarang gejala adalah hampir tidak serius. Tetapi masalah-masalah kesihatan boleh terjadi apabila tekanan darah menurun secara tiba-tiba, dan otak kekurangan bekalan darah yang mencukupi. Ini boleh membawa kepada pening atau kepala melayang. Kejatuhan mengejut tekanan darah yang paling biasa berlaku pada seseorang yang bangun dari kedudukan duduk untuk berdiri. Ini jenis tekanan darah rendah dikenali sebagai hypotension postur, hypotension orthostatic, atau neurally mediatedi orthostatic hypotension.

Hypotension postur dianggap kegagalan sistem saraf automatik - sebahagian daripada sistem saraf yang mengawal tindakan involuntary yang penting, seperti denyutan jantung - untuk bertindak balas dengan sewajarnya kepada perubahan secara tiba-tiba. Biasanya, apabila anda berdiri, beberapa “kolam” darah di kaki anda adalah lebih rendah. Keadaan ini akan menyebabkan tekanan darah jatuh. Tetapi badan anda biasanya bertindakbalas dengan menghantar mesej kepada jantung, untuk berdenyut lebih cepat dan saluran darah anda untuk mencerut. Ini akan menghalang penurunan tekanan darah. Jika ianya tidak berlaku, atau ianya berlaku terlalu perlahan-lahan, maka hypotension postur akan terjadi.

Risiko kedua-dua tekanan darah rendah dan tinggi biasanya meningkat dengan usia, disebabkan sebahagiannya kepada perubahan normal semasa penuaan. Di samping itu, aliran darah di dalam otak juga merosot mengikut usia, selalunya akibat penompokan plak pada saluran darah. Dianggarkan 10% hingga 20% daripada orang yang berumur lebih 65 tahun mempunyai hypotension postur.


Apa yang menyebabkan Tekanan Darah Rendah?

Punca tekanan darah rendah tidak sentiasa jelas. Ia boleh dikaitkan dengan yang berikut:

Kehamilan
Masalah hormon seperti tiroid yang begitu aktif (hypothyroidism), tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme), kencing manis, atau gula darah yang rendah (hipoglisemia)
Ubat over-the-counter
Terlebih dos dari ubat tekanan darah tinggi
Kegagalan jantung
Jantung aritmia (irama jantung yang tidak normal)
Pelebaran atau pengembangan, saluran darah
Keletihan haba atau strok haba
Penyakit hati


Apa yang menyebabkan kejatuhan tekanan darah secara tiba-tiba?


Kejatuhan mengejut tekanan darah boleh mengancam nyawa. Punca hypotension termasuk:

Kehilangan darah dari pendarahan
Suhu badan yang rendah
Suhu badan yang tinggi
Penyakit otot jantung yang menyebabkan kegagalan jantung
Sepsis, jangkitan teruk darah
Dehidrasi yang teruk daripada muntah, cirit-birit, demam atau
Tindak balas kepada ubat atau alkohol
Tindak balas alahan yang teruk, yang dipanggil anafilaksis

Siapakah yang boleh mendapat Hypotension postur?

Hypotension postur, aalah tekanan darah rendah apabila berdiri dengan tiba-tiba, boleh berlaku kepada sesiapa dengan pelbagai sebab, seperti dehidrasi, kekurangan makanan, berdiri yang lama pada cuaca panas, atau terlalu penat. Ia juga boleh dipengaruhi oleh genetik, proses penuaan, ubat, faktor-faktor pemakanan dan psikologi, dan akut, seperti jangkitan dan alahan.

Hypotension postur paling kerap berlaku dalam orang-orang yang mengambil ubat untuk mengawal tekanan darah tinggi (hipertensi). Ia juga boleh dikaitkan dengan kehamilan, emosi yang kuat, pengerasan arteri (aterosklerosis), atau penyakit kencing manis. Kebiasaannya warga tua yang akan terjejas, terutamanya orang-orang yang mempunyai tekanan darah tinggi atau disfungsi sistem saraf autonomi.

Hypotension selepas makan merupakan penyebab biasa pening dan jatuh selepas makan. Ia dipercayai disebabkan oleh pengumpulan darah ke dalam nahagian perut dan usus.

Beberapa jenis dadah sering dikaitkan dengan hypotension postur. Ubat-ubatan ini boleh dibahagikan kepada dua kategori utama:

Dadah yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi, seperti diuretik, beta-blockers, penghalang saluran kalsium, dan enzim penukar angiotensin (ACE) inhibitor.
Dadah yang telah hypotension sebagai kesan sampingan, termasuk nitrat, ubat untuk penyakit Parkinson, antipsychotics, neuroleptics, agen anti-keresahan, sedatif-hipnotik, dan antidepresan tricyclic.

Sebab-sebab biasa yang berlaku secara semulajadi hypotension postur termasuk:

Kekurangan air dan kehilangan elektrolit, yang mungkin disebabkan oleh cirit-birit, muntah, kehilangan darah yang berlebihan dalam keadaan haid, atau lain-lain.
Umur yang dikaitkan penurunan dalam tekanan darah, boleh diburukkan lagi dengan keadaan kesihatan atau ubat-ubatan tertentu

Penyakit yang boleh menyebabkan hypotension postur :
Pusat gangguan sistem saraf, seperti sindrom Shy-Drager atau atrofi sistem berbilang
Masalah saraf, seperti neuropati periferal atau neuropati autonomi
Penyakit jantung
Penagih arak
Kekurangan zat makanan

Penyakit yang boleh menyebabkan hypotension postur termasuk amyloidosis (disebabkan oleh deposit bahan berlilin yang dipanggil amiloid dalam badan), kekurangan vitamin, kecederaan saraf tunjang, dan neuropathies yang dikaitkan dengan kanser, terutamanya paru-paru atau kanser pankreas.